OFTE STILTE SPØRSMÅL
Vi får en del spørsmål underveis. Her har vi samlet noen av de vanligste og samtidig forsøkt å besvare disse på en god måte.
Hvor gammel skal hunden være når en begynner med sportrening?
Når hunden er kommet i hus ved 8 ukers alder og den har fått gjort seg kjent i sitt nye hjem er det bare og starte treningen med spor.
Hvordan begynne å trene?
De første spora er gjerne slepespor på noen få meter. Det kan være små biter av kjøttdeig, med en litt større bit i enden. Så kan en begynne og blande i litt blod i maten slik at hunden venner seg til blodlukta og smaken. Og så er det bare og øke på lengde og vanskelighetsgrad på sporet etter som hunden mestrer de spor den blir satt på.
Hvor ofte skal jeg trene?
Her kan det være stor forskjell fra hund til hund. Noen kan trenes 3 ganger i uka, på andre er det nok med en gang i uka. Men det som er det viktige er at hundefører er ÆRLIG med seg selv. Synes hunden dette er kjekt, eller viser den tegn til å bli sporlei? Hvis en opplever å få en hund som viser tegn til å bli sporlei, så må en gjerne ta en pause og holde opp en liten stund før en begynner på igjen.
Alder på spor?
Her starter vi med kort tid på de første korte spora. Så økes tid og lengde på spor gradvis. Når hunden begynner å bli sikker på sporet så kan gjerne sporet bli nattgammelt.
Dressur av ettersøkshunder?
Grunndressur er selvsagt. Hunden bør kunne settes ned med løs line ved sporstart uten å komme etter fører i forbindelse med skuddplassundersøkelse og ved sporstart eller sårleie.
Hva kreves av prøver for godkjent ettersøkshund?
For godkjent ettersøkshund kreves det to forskjellige prøver.
Først et min. 600 meters blodspor. Det blir lagt med 3 dl blod. Det har 4 vinkler i sporet, herav en vinkel med blodopphold på 10 meter. I tillegg så er det ett blodopphold på rett strekk på 10 meter.
Underveis i sporet er det ett oppspark som er et sårleie med ekstra blod. (det er ønskelig at hund og fører markerer dette overfor dommer)
I begynnelsen av sporet er det også et oppspark med ekstra blod. Etter 20 meter i sporet så er det en markering som viser fluktretning i sporet. Her kreves det enten en 1. eller 2. premie for å få godkjent blodspordelen. Sporet skal være over 12 timer gammelt.
Den neste prøven som må bestås er Fersksporprøva. Der blir det sporet på ett ferskt spor av hjortevilt. Det sporet skal følges av hunden i min. 30 minutt. For godkjent ferskspor så må en ha 7-8-9 eller 10 poeng for å bestå.
Hvilket type sporutstyr skal jeg bruke?
Under sporarbeid skal hunden ha sitt spesielle sporutstyr. Her brukes enten ett bredt halsbånd ,eller en sporsele og en sporline på ca.10m. Dette utstyret skal bare brukes i forbindelse med sporing. Vi tar det på umiddelbart før hunden settes på sporet og tar det av når sporingen er ferdig. Halsbåndet er som nevnt bred og har en svivel som gjør at det ikke blir snurr på sporlina. I motsetning til et vanlig kobbelhalsbånd skal sporhalsbåndet reguleres slik at vi kan tre det på og av hunden uten å åpne det. På den måten vil hunden etter hvert lære at dette utstyret betyr sporing og den vil så snart den ser utstyret bli motivert for oppgaven.
Som nevnt så bruker noen en sele, men det viktigste er at samme sporutstyr brukes hver gang, og at utstyret er slik at hunden kan arbeide godt i det og at det ikke setter seg fast i vegetasjon.
Sporlina må være slik at den er godt synlig og glir godt i terrenget uten å sette seg fast i einer, kratt etc.
Er hunden min for gammel?
Generelt så er det ikke noen øvre grense på alder, men hunden må være frisk og rask.
Stor forskjell på Godkjent ettersøkshund og god ettersøkshund.
Dette er en ting vi legger stor vekt på under kurs i Videregående blodspor / ettersøkskurs.
Hvilken rase egner seg for ettersøk?
Generelt sett kan en si at de fleste hunderaser kan brukes til sporarbeid. Hvor god den enkelte hund skal bli, beror stort sett på hvilke kunnskaper føreren har til å lære opp hunden i dette helt spesielle arbeidet som en ettersøkshund skal utføre.
Drivende hunder: Dachs, drever, beagle og basset, samt en del andre drivende hunder kan bli svært gode sporhunder. Dette er raser som arbeider med lav nese, er spornøye og har det rette temperament.
Retriever av forskjellige typer har over tid visst seg og også fungere godt som ettersøkshunder.
Spisshunder: De aktuelle rasene i denne gruppen utgjøres av de såkalte elghundene, norsk grå elghund, norsk sort elghund og jämthund. Dette er en overværshund og må derfor trenes grundig inn på spor før den evt. brukes til jakt.
De forskjellige spanielrasene har også vist seg å være godt egnet til arbeidet.